Afrika mandzsetta

Gyártásról:

A gyártók az elsődleges megrendelések alapján körülbelül 125-150 ezer darab felvarró gyártására számítottak. A 20 hónapos hivatalos termelési adatok szerint kb. 500 ezer darab készült, mert a gyártást nem tudták pontosan, hogy mikor szüntessék be. A gyűjtőknél többnyire a nem használt példányok találhatók meg. A ruhákról lefejtett darabok állapota már rosszabb, és lényegesen rövidebb a szalagok hossza.

"Afrikakorps" mandzsetta szalag:


Hivatalosan 1941. július 18-án mutatták be a DAK (Deutsches Afrika Korps) tagjai számára, a német expedíciós haderőknek, akiket az olaszok segítségére küldtek a katasztrofális Észak-Afrikai hadjáratuk során.
1941. november 4-én szabályban írták elő, hogy az Afrikakorps felvarrót egészítsék ki az Afrika Páncélos Hadosztályra is. Az Afrikakorps felvarrót, csak Európában viselhették a katonák. Lényegesen ritkább, mint az Afrika felvarró.
Az afrikai hadjárat végére a tengelyhatalmak csapatai teljes vereséget szenvedtek. Katonáik több mint 30%-át veszítették el, köztük a legütőképesebb egységeket. Rommel három büszke páncéloshadosztályának maradványai a csata után kevesebb, mint 5.000 katonát és 20 tankot számláltak. A szövetségesek 10%-osnál kisebb vesztesége a harc jellegéhez képest (megerősített védelem elleni támadás) csekélynek mondható, és a veszteségeket viszonylag gyorsan pótolni is tudták.

"Afrika" mandzsetta szalag:


1943. január 15-én alapították, a hadsereg 60. számú központi rendelete alapján. A kiérdemlés kritériuma 6 hónap Észak-afrikai szolgálat volt. Azonban, ha a katona előbb megsebesült hadműveleti bevetés alatt, akkor a 6 hónapos határidő követelményét nem kellett alkalmazni. A kiérdemlés követelményét többször is módosítják. A gyakori betegségek, és a zord sivatagi körülmények között harcoló katonák számára a 3 hónapos határidő volt a kritérium. Akik a hadjárat utolsó fázisában harcoltak, azoknak 4 hónap volt a kritérium. Azok a német katonák, akik hősiességükkel kiérdemelték a Vaskeresztet, Német Keresztet, Bátorság Szalagot, nagyon ritka esetben a Lovagkeresztet, ezek a katonák azonnal megkapták az Afrika felvarrót.
Az utolsó 1944.október 31-i rendelet alapján a hadifoglyok vagy a cselekvőképességük hiányában lévő katonák vagy közvetlen hozzátartozóik is igényelhették a felvarrót a katona számára.
1943.január 15, és 1943.május 06-a között talán egy maréknyi adományozás történhetett, hiszen a gyártás, kiszállítás Észak-Afrikába lehetetlen volt már.
A legkésőbbi ismert adományozás 1943. májusából való, von Kesserling tábornok gumipecsétes aláírásával. Szakértők véleménye szerint nem túl sok adományozás történt az utolsó időszakban, hiszen a tunéziai csata idején már sok katona állomásozott Európában, vagy töltötte szabadságát, így ők már nem kapták meg a felvarrót. Precízen vezették az adományozási listákat. Ismert egy német tiszt, aki harcolt az afrikai hadjáratban, majd megsebesült, visszavitték Európába, 1944-ben meggyógyult, és értesítették a felvarró odaítéléséről.

 

Változatok:
Afrikakorps mandzsetta Afrika mandzsetta I.
Afrika mandzsetta II. Afrika mandzsetta III. /rövidre vágott/

 

 

"Afrikakorps" mandzsetta

 

Viseltes állapotban

UV-negatív

 

 

Kiadatlan raktári felvarró

UV-negatív

 

 

 

UV-negatív

Érdekes hibird változat. Formavilágát és betű típusát tekintve olyan mint az Afrikakorps felvarró, de a felirat "Afrika". Egyes vélemények szerint nem az Afrikakorps katonáinak szánták.

 

 

 

Másolat:

UV-lámpára pozitívan reagál.

A szövése és a kialakítása is eltér az eredetitől. Ettől függetlenül, ha nincs összehasonlítási alapunk, simán megvásárolhatjuk, min tegy eredeti felvarrót.

 

 

 

 

"AFRIKA" mandzsetta szalag

Jól látható, hogy az eredti Afrika felvarró pálmafájának levelei mennyire sűrűk.

 

 

"AFRIKA" mandzsetta szalag

 

 

"AFRIKA" mandzsetta szalag