Afrika Medál

Az olasz-német Afrika Hadjárati Érmet 1942 tavaszán alapította meg az olasz kormány, megemlékezve az afrikai hadszíntéren szolgáló olasz, és német katonák bátorságáról. Mint minden jelvény esetében, amelyet nem az anyaországban gyártottak, külön kellett engedélyezni a viselését.
Egyes gyűjtői vélemények szerint az Afrika Medált nem lehet felvenni a német kitüntetés készítők listájára, mivel egy olasz gyártású kitüntetésről van szó. Ugyanakkor, német csapatok is megkapták, akik a kulcsfontosságú afrikai hadjáratban részt vettek. A teljes neve: Erinnerungsmedaille für den Italischen-Deutscher Feldzug in Afrika. Olaszország kapitulációja után, a németek 1943. októberében betiltották a DAK Medál viselését, de 1944.március 29-én a tilalmat feloldották, és a jelvény viselését újból jóváhagyták.

 

 


Felépítés:


Az érem két fajta fémből készül. Az egyik felhasznált alapanyag a bronz a másik a cink. A bronz volt a korai, amíg a cink a későbbi gyártás terméke. A cink alapanyagot bronzfestéssel színezték, amely többnyire lekopott az évek múlásával, majd megjelent egy ezüstös színvilág, legtöbbször sötét árnyalatban. Fontos megjegyezni, hogy mivel egy hadjárati kitüntetésről beszélünk, ezért csak egy osztálya, a Bronz fokozat létezik. Az ezüstös színvilág ne tévesszen meg senkit, ez is bronz fokozat, a fentebb leírtak miatt. Az adományozási okiratok sem különböztetnek meg ezüst és bronz fokozatot. Mindkét medál gyönyörű részletgazdagságot mutat.


Leírás:


Az előlapon két gladiátort ábrázoltak, az egyik közülük az olaszt, amíg a másik a német katonát mutatja, amint elpusztítanak egy krokodilt, jelen esetben Nagy-Britanniát. A hátlapon pedig látható az Arco dei Fileni Boltív (egy emlékmű volt Líbiában, és az olasz gyarmatosítás alatt épült. Tripolitania és Cyrenaica között volt található. 1970-ben lebontották), alatta Savoy Királyi ház címertani csomója, bal oldalon a horogkereszt és jobb oldalon a római vesszőnyaláb (Fascio) figyelhető meg. A jelvény súlya szalaggal együtt 14 gramm körül mozog. Természetesen a medál súlya függ a szalag hosszától. A perem 2 mm vastag és az átmérője 3,1 cm. A kitüntetéseket eredetileg egy félig átlátszó celofánba helyezték, és ezután egy adományozási tasakba tették, amelyre a jelvény teljes nevét és logóját nyomtatták, a gyártó nevével együtt (Lorioli, Milano).
Az LDO csomagokat és adományozási dobozokat messze el kell kerülni, mivel mindegyik másolat.


Gyártó:


A medálok leggyakrabban a gyártó által jelzettek. A gyártó neve - Lorioli, Milano - olvasható a gladiátorok bal vagy jobb oldalán. Egyes feltételezések szerint a jobb oldalon látható gyártónévvel ellátott medálok másolatok, viszont a DAK Medál másolataira az igen gyenge minőség jellemző. Éppen ezért a gyűjtők többsége ezt az állítást megalapozatlannak, és csupán spekulációnak tartják. A formatervező neve pedig: De Marchis, amit a krokodil alatt (6 óra magasságában) olvashatunk, mindig ugyanazon a helyen. A formatervező teljes neve: Mario De Marchis. A gyártó teljes neve: F. M. Lorioli Fratelli. A gyűjtői hobby ezen szakaszában, a DAK Medálról nem készült annyi tanulmány, mint a Vaskeresztről vagy egyéb más harci jelvényről. Ez azt is jelenti, hogy az összes változat nem ismert/nem dokumentált, de valószínű, hogy a későbbiekben még több alváltozatot is megismerhetünk. Manapság a DAK Medálok 5-6 változata ismert.


A cég korai története:


1909-ben két testvér, Filippo és Michele Lorioli alapított egy kis céget a Via Francesco Anzalone 3. szám alatt, ahol pénz és érme veréssel kezdtek foglalkozni. Filippo mestere volt az acél metszésnek, amíg Michele nagyon jó üzleti vénával volt megáldva, akinek 1904-től ékszerboltja volt. Az FML gyártójelzést 1950-ig használták. Külön érdekesség, hogy a "Fratelli" olasz szó testvéreket jelent.
Az üzlet kínálata eredetileg az érmék és megemlékezési medálokra terjedt csak ki az I. világháborúig, de a későbbiekben kiszélesedett a paletta, és például sport érméket is gyártottak. Annak érdekében, hogy megbirkózzanak a megrendelések jelentős növekedésével, 1923-ban a cég áthelyezte székhelyét a Via Bronzetti 25. szám alá. Ez egy új komplexum volt, amely magába foglalta az üzemet és a tulajdonosok irodáit, lakásait is. A következő évek a gyarapodás évei voltak, mivel ki tudták elégíteni a fasiszta olasz rezsim növekvő kitüntetés, kitűző, plakett és érme igényeit. 1928-ban Filippo meghalt, testvére pedig nyugdíjba vonult. A cég feletti ellenőrzést a következő generáció Arturo és Edgardo, Filippo fiai és Gualtiero, Michele fia vette át. A II. világháború lelassította a cég termelését, ami tovább csökkent 1943 augusztusától, amikor a Lorioli gyár több szövetséges bombatalálatot kapott. A Lorioli vállalat a háború után is folytatta a termelést, generációról generációra a család kezében tartva a vállalkozást. Sőt, a mai napig működik.


Mario De Marchis:


1908-ban született Rómában. Szobrász, ötvös és érme tervező volt. Ezen kívül tanítványa és asszisztense volt a híres művész szobrásznak Publio Morbiducci-nak. Részt vett számos hazai és nemzetközi kiállításon.
 


Forrás:
Mark Woods: The German Medal Makers & Their Marks 1813-1957

Képgaléria:
Afrika Hadjárati Érem /bronz típus/ Afrika Hadjárati Érem /hadifém típus/
Afrika Hadjárati Érem /57-es típus/ Afrika Hadjárati Érem Adományozó I.
Afrika Hadjárati Érem Adományozó II.  

 

"Afrika" Hadjárati Érem

/bronz 2-es típus/

Szalagsáv miniatűr

 

 

 

 

 

"Afrika" Hadjárati Érem

/hadifém típus/

DAK Medál késői darab, hadifémből, ezért szürke színű a felülete.
Mikula Andor gyűjteményéből.
 
"Afrika" Hadjárati Érem
/57-es nácitalanított típus/
 
Adományozó
Ez egy nagyon ritka és nagyon szép adományozási okirata az Afrika hadjárati medálnak. Sokkal ritkább, mint a Lovagkereszt adományozási okirat. Ennek az az oka, hogy a DAK Medált az olaszok, amíg a DAK Medál adományozási okiratát a németek gyártották. Az információk valamilyen okból nem áramlottak megfelelően az olaszok és a németek között, ezért az olaszok lényegesen több medált gyártottak, amíg a németek alig készítettek ez idő alatt az adományozáshoz szükséges okiratokat.
 
Adományozó
Ez egy kevésbé kidolgozott de még is nagyon szép és ritka adományozási okirata az Afrika hadjárati medálnak. Sokkal ritkább, mint a Lovagkereszt adományozási okirat. Ennek az az oka, hogy a DAK Medált az olaszok, amíg a DAK Medál adományozási okiratát a németek gyártották. Az információk valamilyen okból nem áramlottak megfelelően az olaszok és a németek között, ezért az olaszok lényegesen több medált gyártottak, amíg a németek alig készítettek ez idő alatt az adományozáshoz szükséges okiratokat.