Brecourt major-i összecsapás /Normandia/

Biztosan mindenki látta a kultikus sorozatot az Elit Alakulatot (Band of Brothers) és gondolom mindenki emlékszik még a második részben, az Easy század első ütközetére a német védőerőkkel. A film készítésekor egy teljesen eredeti eseményt jelenítettek meg a film készítői, mely a valóságban is ebben a formában megtörtént. Bár a filmbe már nem került be, de a támadás során nem csak a 4 db 105 cm-es ágyút hanem az állás mögött lévő Brecourt majort is is elfoglalták az amerikaiak. Egyébkéént a készítők ezen rész végén ki is hangsúlyozzák, hogy Winters őrnagy (akkor még hadnagy) taktikáját, mint a kiépített állás elleni támadás mintapéldáját a mai napig oktatják a West Point katonai akadémián.

(A drónnal készült légi felvételeket a Worls War 2 Foundation készítette.)

Aki esetleg nem emlékszik a jelenetre annak itt egy videó:

https://www.youtube.com/watch?v=aCo6Dh08ayQ

1944. junius 6. Áttekintés a Breacourt majori (5,6 kilométer délnyugatra az Utah partszakasztól és északra Sainte Marie du Mont-tól) csatatéren. A német védők (90. tüzér ezred, 6. zászlóalj), négy tüzérségi állást, -állásonként egy-egy 10,5 cm-es tábori ágyú, - építettek ki a sövényben, melyből tűz alatt tartották az Utah partszakaszt. A tüzér üteget a német 6. ejtőernyős ezred (Pk.: Friedrich August Freiherr von der Heydte alezredes) katonái biztosították. Az amerikai 101. légi szállítású hadosztály, 506. ejtőernyős gyalogsági ezred, II. zászlóaljának „E” azaz „Easy” százada (Pk.: Richard Winters hadnagy) kapta a feladatot az állás felszámolására.  Winters hadnagy 12 embert gyűjtött össze és reggel 8.30-kor megkezdte a műveletet. A támadás során az „E” század három ágyúállást rohammal bevett a maradék egyet a „D” század küzdött le.

A támadás során Winters főhadnagy az eredeti tizenkettőből két embert vesztett. John D. Halls első osztályú közlegény (eredetileg „A” század) meghalt és Robert „Popeye” Wynn közlegény megsebesült. Később a támadáshoz csatlakozok közül további három katona (Andrew Hill zászlós, "Rusty" Houck őrmester és egy ismeretlen katona) halt hősi halált.

A támadás legfontosabb aspektusa azonban az, hogy Winters főhadnagy az elfoglalt német ütegparancsnoki állásban megtalálta a német védők Utah partszakaszon felállított teljes védelmének részletes térképét. Felismerve a dokumentum jelentőségét az ütközet befejezése után azt azonnal eljutatta az ezred hírszerzéséhez, mely hozzájárult a partra szállás sikeréhez. Robert Sink ezredes az 506. ezred parancsnoka Winters főhadnagyot a legmagasabb amerikai kitüntetésre a Medal of Honor-ra terjesztette fel. A felterjesztést azonban a Különleges Szolgálat Keresztre módosította a főparancsnokság arra hivatkozva, hogy a Medal of Honor alapszabálya kimondja, hogy egy hadosztályon belül csak egy ember kaphatja meg a kitüntetést, amit ekkor Robert G. Cole alezredes kapott meg.

 

A csata egy másik nézetből

 

Ebben a mélyedésben közelítette meg Winters hadnagy embereivel a német tüzérségi állásokat.

 

A 4-es számú tüzérségi állás látképe, melyet a "Dog" század semmített meg.

 

 

 

Az "Easy" század emlékműve napjainkban

 

Brecourt major

A Brecourt majornál lezajlott ütközet után az alábbi személyek kaptak kitüntetést:

 Bronz Csillag (Bronz Star)

Walter Hendrix

Donald Malarkey

John  Plesha

Joe Toye

Carwood Lipton

Cleveland Petty

Myron Ranney

„Popeye” Wynn

Ezüst Csillag (Silver Star)

„Buck” Compton

Bill Guarnere

Gerald Lorraine

Kiemelt szolgálati Kereszt (Distinguished Service Cross)

Richard Winters hadnagy

 

 

Forrás:

www.history.com

en.wikipedia.org

www.warhistoryonline.com