Panzerkampfwagen IV ausf. J - 70 évig a földben

A helyi lakosok beszámolói alapján a harckocsira öt méter mélyen találtak rá fémkeresősök a nyugat-pomerániai (Lengyelország) Stargard Szczecinski-ban. A német páncélos a település melletti Kluczewo repülőtér területén pihent az elmúlt 70 évben. Valószínűleg a tankot a kezelő személyzete robbantotta fel miután egy találat miatt mozgásképtelenné vált. A harcok után a romeltakarítás során a három darabra robbant harckocsit egyszerűen belehúzták egy bombatölcsérbe és betemették.

 

A jármű valószínűleg a 10. SS Panzer- Division Frundsberg vagy a Panzer- Division Holstein (233. Reserve) állományába tartozhatott, ugyan is ezen alakulatok harcoltak ezen a területen az előretörő szovjet páncélosokkal. Kiemelése 2011. április 19-én kezdődött meg a Kołobrzeg-i lengyel hadtörténeti múzeum és civil magáncégek részvételével. A feltárás során bebizonyosodott, hogy a harckocsi egy a német hadiipar által gyártott Panzerkampfwagen IV ausf. J. típusú közepes harckocsi.

A "J" változat már a Panzer IV-es harckocsi típus egy továbbfejlesztett változata melyet mágneses aknák elleni védelemmel (zimmerit bevonat), ködvetővel (nahverteidiggungswaffe), elektromos forgatású toronnyal és oldalsó köténylemezekkel is elláttak. A ”J” altípus gyártása 1944 márciusában kezdődött meg és egészen a háború végéig gyártásban is maradt, mely során 1758 ilyen típusú harckocsi készült el. Gyártó: Nibelungenwerke, Vomag, Fegyverzet: 1 darab 7,5 cm Kwk 40 L/48, 2 darab 7,92 mm géppuska Személyzet: 5 fő Bevetési tömeg: 26 t

 

A restaurálás első fázisában a harckocsit teljesen darabjaira szedték és egyenként került minden alkatrész megtisztításra. A hozzávetőleges számítások szerint a harcjármű teljes felújítása több mint 30 ezer amerikai dollárba fog majd kerülni. Ezen összeg meghaladja a múzeum költségvetését ezért civil adományokat szívesen fogadnak a felújítási munkálatokhoz.

 

A felújítás

A harckocsi egyes darabjai megtekinthetőek Lengyelországban a lengyel hadtörténeti múzeum kiállításán. Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu PL 78-100 Kołobrzeg, ul. Armii Krajowej 13

 

Forráshiány miatt egyenlőre a harckocsi Maybach HL120 TRM motorja és a ZF Aphon SSG 76 sebességváltó került kiállításra. A földben töltött 70 év miatt sajnos már nincs lehetőség a motor újbóli életre keltésére.

 

Forrás:

http://www.muzeum.kolobrzeg.pl

http://www.warrelics.eu